Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Έχασε, το απόγευμα της Κυριακής, τη μάχη να κρατηθεί στην ζωή ένας από τους σημαντικότερους και πιο εξωστρεφείς ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας, ο 84χρονος Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, υπέρτιμος και έξαρχος πάσης Ηπείρου και Κερκύρας, όπως ήταν ο πλήρης εκκλησιαστικός τίτλος του, καθώς η Μητρόπολη Ιωαννίνων υπάγεται στον Πατριαρχικό Θρόνο.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Μητροπολίτης είχε μεταφερθεί σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο, όμως παρά τις προσπάθειες, των γιατρών η κατάσταση της υγείας του δεν παρουσίασε σημάδια βελτίωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Τοποτηρητής
αναλαμβάνει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μέχρι να πληρωθεί η θέση, ενδεικτικό της σημασίας της μητρόπολης Ιωαννίνων, ενώ η κηδεία του θα τελεστεί τη Μεγάλη Τετάρτη από τον Αρχιεπίσκοπο. Το τελετουργικό προβλέπει τριήμερο προσκύνημα (η σορός θα μεταφερθεί Μεγάλη Δευτέρα πρωί στη μητρόπολη Ιωαννίνων) πριν την ταφή.

Ο μακαριστός, κατά κόσμον Θεόκλητος Σετάκης, γεννήθηκε το 1930 στη Θεσσαλονίκη, αλλά ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές του στην Κρήτη. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά πήρε το πτυχίο και της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιά.

Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1958 και Πρεσβύτερος το 1960, ενώ από το 1961 μέχρι το 1968, υπηρέτησε ως στρατιωτικός ιερέας.

Ήταν ο στενότερος συνεργάτης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, ο οποίος τον είχε πρωτοσύγκελό του, όταν ήταν Μητροπολίτης Ιωαννίνων, μέχρι το 1975, οπότε και τον διαδέχτηκε ο Θεόκλητος. 

Ασχολήθηκε με την συγγραφή βιβλίων και δοκιμίων σε περιοδικά και εφημερίδες, με τα οικονομικά της Εκκλησίας, ενώ διατέλεσε ex officio για αρκετά χρόνια μέλος του Δ.Σ της Εθνικής Τράπεζας, εκπροσωπώντας την Ιερά Μονή Βελλάς Ιωαννίνων.
Ο Δήμος Ιωαννιτών και ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, εξέφρασαν τη βαθιά τους θλίψη και την οδύνη τους, για την απώλεια του ιεράρχη τους.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:«Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ιωαννίνων, παρέδωσε ένα πλούσιο πνευματικό, κοινωνικό και πολιτισμό έργο, που τον καθιστούν ξεχωριστό. Ως ξεχωριστός θα μείνει στη μνήμη μας.

Προοδευτικός και καινοτόμος, με ριζοσπαστικές ιδέες, συνέβαλε καθοριστικά ώστε η εκκλησία να αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας. Αφουγκράστηκε τις αγωνίες και τις ανάγκες της κοινωνίας και στάθηκε δίπλα της, ως άξιος ποιμενάρχης.

Ανοιχτός στη συνεργασία με όλους τους φορείς και ειδικά με το Δήμο, έδειξε το δρόμο για να επιλυθούν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και να αντιμετωπιστούν ανάγκες που δημιούργησε η οικονομική κρίση. Οραματιστής και ρεαλιστής. Μαχητής μέχρι το τέλος.

Η Ορθοδοξία είναι φτωχότερη από σήμερα. Φτωχότερα γίνονται και τα Γιάννινα. Αιωνία του η Μνήμη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου