Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Η άλλη άποψη για το αλιευτικό καταφύγιο Παντοκράτορα


Σε γενική συνέλευση καλεί τους Παντοκρατορίτες ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Παντοκράτορας» το Σάββατο στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Με επιστολή του, την οποία παραθέτουμε παρακάτω, αποτυπώνει και τους λόγους που επιθυμεί την κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου, σε αντίθεση με άλλους φορείς, που, όπως αναφέρει, δεν απηχούν τις απόψεις των κατοίκων του Παντοκράτορα.

Η επιστολή του Συλόγου:
«Παντοκρατορίτες,
γιατί μας θυμήθηκαν ξανά όλοι τους τώρα, την στιγμή που ξεκίνησε το αλιευτικό καταφύγιο μετά από κωλυσιεργία 15 περίπου χρόνων. Να ξέρουν όμως τα συμφέροντά τους, ότι εμείς ήμασταν πάντα εδώ.
Ήμασταν εδώ όταν οι δημόσιοι λειμώνες της περιοχής έγιναν καταρχήν στρατόπεδο και αεροδρόμιο των κατακτητών Γερμανών και Ιταλών και στη συνέχεια πεδίο βολής για Εθνικούς σκοπούς όπως έλεγαν!
Ήμασταν εδώ όταν έγινε το έκτρωμα για δήθεν αναψυκτήριο του στρατού και περιφράχθηκε όλο το πεδίο βολής με αποτέλεσμα να γίνει γκέτο ναρκομανών και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων.
Ήμασταν εδώ όταν επανειλημμένα το περιφραγμένο γκέτο εκριζώθηκε εκ βάθρων από μπουλντόζες του Στρατού και όλο το φυσικό περιβάλλον ρίχτηκε στον βόθρο του Ιονίου.
Ήμασταν εδώ και γνωρίζουμε ποιοι χρησιμοποιούνται στο όνομα του Παντοκράτορα.Αυτοί που μειοψήφησαν με 6 ψήφους έναντι 70 και πλέον , επειδή δεν ήθελαν να χάσουν τον «ιδιωτικό» τους ψαρότοπο στη μεγάλη μύτη. Αυτοί όμως ήθελαν το λιμάνι να γίνει μέσα στον Παντοκράτορα στην μικρή θέση μύτη(άλλωστε έχουν μόνιμο αγκυροβόλιο παράνομα μέσα στην μικρή πλαζ του Παντοκράτορα).
Ήμασταν εδώ που το σχολείο του Παντοκράτορα έφερνε γύρο για 20 και πλέον χρόνια και την περιουσία των προσφύγων να χρησιμοποιείται για δήθεν πάρκα και ακάλυπτους χώρους.
Ήμασταν εδώ που η εκκλησία έπρεπε να παραμείνει όπως χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς( στάβλος).
Είμαστε εδώ και κοντράρουμε όλους αυτούς που θέλουν το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων στο κάστρο να πέσει, για να ικανοποιήσουν τα ένστικτα ανανέωσης-εκσυγχρονισμού και περιβαλλοντολογικής ευαισθησίας Είμαστε εδώ και ψάχνουμε τα εκατομμύρια που δόθηκαν για αναστύλωση του κάστρου το οποίο κατάντησε τεκές και άντρο σατανιστών.
Ήμασταν εδώ όταν ψόφησαν όλα τα χταπόδια, οι ροφοί, οι σαργοί, ο γόνος, από την εκσκαφή της ζεύξης, γνωστή οικολογική καταστροφή στο όνομα του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα το σπάσιμο των θειούχων κοιτασμάτων και τη ρύπανση του Αμβρακικού, μέχρι μεγάλο τμήμα της εξόδου του στο Ιόνιο.
Ήμασταν εδώ όταν έσκαβαν για ένα χρόνο δήθεν για αύλακα στο ύψος της πλαζ Αλωνάκι και ποιος ξέρει τι έθαβαν την περίοδο του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία.
Ήμασταν εδώ όταν πήγαν να χύσουν τα απόβλητα του βιολογικού καθαρισμού της Πρέβεζας στο κάστρο του Παντοκράτορα και το αποτρέψαμε.
Ήμασταν εδώ όταν μπεταρίστηκε όλη η παραλία του Παντοκράτορα με γνωστή υποστύλωση του όχθου για να μη φύγουν τα σπίτια.
Ήμασταν εδώ που με δικιά μας προτροπή ξεκινήσαμε με τους ψαράδες της Πρέβεζας την κίνηση για τη διάσωση του λιμανιού, όταν γνωστή μαρίνα έπαιρνε περιβαλλοντικές άδειες από δήμους και Ε.Ε. και οι οικολόγοι υποστήριζαν τα μεγαλοπρεπή master plans της Νομαρχίας.
Ήμασταν εδώ και γνωρίζουμε τι θέλουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι οικολόγοι, που στο όνομα της διάσωσης του δελφινιού άφηναν τις δεξαμενές πετρελαίου στον Αμβρακικό ενώ άρπαζαν εκατομμύρια από τα πακέτα της Ε.Ε. για δήθεν καθαρές παραλίες.
Ήμασταν εδώ και παλέψαμε ενάντια στα κλουβιά του Αμβρακικού από τις μεγάλες επιχειρήσεις που μολύνουν ανεπανόρθωτα τη χλωρίδα και την πανίδα του Κόλπου με ποτέλεσμα να εξαφανιστούν οι καποσάντες και τα μύδια.
Ήμασταν εδώ όταν έκοβαν τον Παντοκράτορα στη μέση από τον διεθνή δρόμο της ζεύξης χωρίς περιβαλλοντικές και συγκοινωνιακές μελέτες ενώ οι οικολόγοι μιλούσαν για λεφτά που ζητούσαν οι Παντοκρατορίτες για απαλλοτριώσεις και δέσμευαν έτσι την πορεία του έργου.
Είμαστε εδώ σε ένα παραθαλάσσιο χώρο χωρίς να έχουμε την δυνατότητα να κολυμπήσουμε και όταν προσπαθήσαμε να καθαρίσουμε την πλαζ από σαθρές πέτρες εντός των βράχων της προκυμαίας οι οικολόγοι μας πέρασαν χειροπέδες με παρέμβαση του Λιμεναρχείου.
Είμαστε εδώ δίπλα στα κτήματά μας στο Αλωνάκι που χτίστηκαν άναρχα μέχρι τον αιγιαλό.
Είμαστε εδώ και σας βλέπουμε τι θέλετε να κάνετε το φιλέτο του πεδίου βολής. Με την απειλή ότι θα γίνει γκέτο μεταναστών να το δώσετε κομμάτι κομμάτι στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Τότε η μαρίνα που θα φτιάξουν θα εξυπηρετεί το περιβάλλον, γιατί θα είναι πλωτή όπως υποστηρίξατε στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Εμεί ήμαστε εδώ ,εσείς από πού ξεφυτρώσατε με τόση ευαισθησία για το περιβάλλον όταν πάει να γίνει κάτι καλό γι’ αυτό το ύψιστο αγαθό όπως διατείνεστε;
Εμείς θέλουμε ο Παντοκράτορας να γίνει το στολίδι της Πρέβεζας.
Στα κράκουρα και τα βράχια να πάνε αυτοί που ζητούν τρώγλες, τεκέδες, ιδιωτικούς ψαρότοπους και στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Παλεύουμε για την ανάπτυξη και την προκοπή του τόπου μας, σύμφωνα με το περιβάλλον, αναδεικνύοντας τις φυσικές ομορφιές και εκμηδενίζοντας τις ατέλειες χωρίς μεσάζοντες-νταβατζήδες-συμφέροντα, παρά μόνο την αγάπη για τον τόπο μας.
Εδώ αρμενίζαμε τα παιδικά μας όνειρα απομονωμένοι από την Πρέβεζα. Εδώ θέλουμε να συνεχίσουμε να αρμενίζουμε μαζί με όλους.
Εχουμε δίκιο γιατί θέλουμε Δημόσιο αλιευτικό καταφύγιο για όλο τον λαό της περιοχής μας.
Σας αφήνουμε να αρμενίζετε στα στείρα όχι σας, άλλωστε σχεδόν όλοι σας δεν είστε Παντοκρατορίτες.
Σας αφήνουμε λοιπόν να σας χειραγωγούν τα συμφέροντα που επενδύουν δήθεν για το περιβάλλον.
Αφήστε μας να επενδύσουμε μόνοι μας στη θάλασσά μας και στα παιδιά μας χωρίς μεσάζοντες".
Στη Γενικη Συνέλευση του Σαββάτου θα γίνει επικαιροποίηση του ψηφίσματος που είχε εκδώσει το 2009 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παντοκράτορα και ανέφερε ότι:
«Με απαρτία κατά την Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας και σχεδόν ομόφωνα ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ:
1) Να γίνει το αλιευτικό καταφύγιο και να είναι αυστηρά αλιευτικό για την εξυπηρέτηση των ντόπιων επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων.
Με τις εξής παρατηρήσεις μας:
Α) Να εφαρμοστούν αυστηρά οι περιβαλλοντολογικοί όροι.
Β)Η πρόσβαση του αλιευτικού καταφυγίου να γίνει από το πεδίο βολής και όχι από τον αιγιαλό προκειμένου να διαφυλαχτεί η ιδιαίτερη ομορφιά του τοπίου στον Παντοκράτορα.
Γ)Να μην διαταραχθεί η πολεοδομική μελέτη του Παντοκράτορα.
2)Με την απόφαση για κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου στον Παντοκράτορα ο σύλλογος μας ξεκινά συνεχή αγώνα για απόδοση του πεδίου βολής στον λαό της Πρέβεζας προς χρήση δημόσιου Πάρκου κι όχι προς χρήση του Στρατού (ΓΕΣ).Ετσι κι αλλιώς στο εθνικό κτηματολόγιο δηλώνεται από το δημόσιο ως δημόσια περιουσία προς χρήση από το ΓΕΣ. Ζητάμε άμεσα από την τοπική αυτοδιοίκηση Αθμια και Βθμια να πάρει την ευθύνη της και να προχωρήσει σύμφωνα με τις ανάγκες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου