Σάββατο, 23 Ιουνίου 2018

Εκδήλωση μνήμης για τα 75 χρόνια από τον βομβαρδισμό του Νικολιτσίου από τους Ναζί

Την Κυριακή 1 Ιουλίου 2018 θα τελεσθεί θεία λειτουργία στον καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νικολιτσιου και μετέπειτα θα ψαλλεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο,όπου ο πρόεδρος της κοινότητας και ο δήμαρχος Ζηρού κ. Νίκος Καλαντζής θα καταθέσουν στεφάνι στην μνήμη των τριών θυμάτων από τον βομβαρδισμό, ανήμερα των Αγίων Αναργύρων την 1η Ιουλίου 1943.

 Ήταν πρωί της 1ης Ιουλίου 1943 ανήμερα της γιορτής των Αγίων Αναργύρων. Τον ήχο της καμπάνας επισκίασε ο θόρυβος από τα γερμανικά στούκας, που ξαφνικά έκαναν την εμφάνισή τους στον ουρανό της Λάκκας Σουλίου και άδειασαν στο χωριό του Νικολιτσίου το πένθιμο φορτίο τους.Τα αεροπλάνα εμφανίστηκαν από το Μπαλντενέζι με κατεύθυνση τις Παπαδάτες. Αφού έκαναν στροφή, έφταναν πάνω από τα σπίτια του χωριού και επιλεκτικά έριχναν τις βόμβες τους. Από το βομβαρδισμό έγιναν πολλές καταστροφές και δυστυχώς θρηνήσαμε και εδώ θύματα. 

Από τον Βομβαρδισμό σκοτώθηκαν οι Χρήστος Κ. Τζόλος 14 ετών, Λάμπρος Οικονόμου 85 ετών από θραύσματα βόμβας και ο Τούσης Κωνσταντίνος 20ετών, ο οποίος γαζώθηκε από αεροπλάνο.

Πηγή: my preveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου