Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΛΕΛΟΒΩΝ (ΜΠΑΛΝΤΑΝΕΖΙ) 23-24 ΜΑΪΟΥ 1944

Σαν σήμερα το 1944, Γερμανοί, δυνάμεως περίπου τάγματος, επιτίθενται κατά του αυχένα του Προφήτη Ηλία Νικολιτσίου (Λάκκα Θεσπρωτικού) όπου έχει ακροβολιστεί ο 2ος λόχος του 24 ΣΠ/ΕΔΕΣ, με σκοπό να καταλάβουν την ζωτικής σημασίας θέση του Υψώματος Μετσίτια.
Οι προπαρασκευστικές βολές που εξαπέλυσε το γερμανικό πυροβολικό ήταν καταιγιστικές. Η αναλογία δυνάμεων μεταξύ των αμυνομένων του 24ΣΠ/ΕΔΕΣ και των επιτιθέμενων Γερμανών, ήταν 1 προς 3 υπέρ των Γερμανών και λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τον εξοπλισμό τους, η υπεροχή των Γερμανών ήταν συντριπτική. Η πολύωρη μάχη, με την άφιξη ενισχύσεων της υπόλοιπης δύναμης του ΕΔΕΣ, εξελίχθηκε με αναδιάταξη θέσεων και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, μέχρις ότου η γερμανική δύναμη καθηλώθηκε και το μόνο που της έμεινε να κάνει ήταν να απαγκιστρωθεί και να υποχωρήσει.
Συνελήφθησαν 3 Γερμανοί αιχμάλωτοι, οπλισμός, ένα ασύρματος και άλλα λάφυρα, μεταξύ των οποίων και ο χαρτοφύλακας του Γερμανού Διοικητή ο οποίος όπως εξακριβώθηκε αργότερα, είχε τραυματισθεί σοβαρά. Το αποτέλεσμα της μάχης για το 24ΣΠ του ΕΛΑΣ δεν ήταν επιτυχές όπως του ΕΔΕΣ.
Η γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε ταυτόχρονα και κατά των υψωμάτων Κρανιάς - Σκρεβένκο που κατείχε το 24 ΣΠ/ΕΛΑΣ, αναγκάζοντας το Σύνταγμα να υποχωρεί συνεχώς σε νέες θέσεις, μέχρι να καταφέρει να σταθεροποιήσει την άμυνά του.
Για περισσότερα, πατήστε εδώ  http://www.ellinoistorin.gr/?p=26442

Πηγή: e-ΙΣΤΟΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου