Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια από κτίσεως του Ενοριακού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου



Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια από κτίσεως του Ενοριακού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου του χωριού μας. Το Σάββατο, 29 Ιουλίου, το απόγευμα, τελέστηκε ο εσπερινός και ακολούθησε λιτανεία της ιερής εικόνας της Παναγίας. Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Ν. Καλαντζής, ο βουλευτής του νομού κ. Στεργ. Γιαννάκης, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου, τόσο από το χωριό όσο κι από την ευρύτερη περιοχή. Στη  συνέχεια, ακολούθησαν χαιρετισμοί από το δήμαρχο και τους άλλους επίσημους προσκεκλημένους. Ακολούθησε ομιλία από τον κ. Γιαννούλη Δημήτριο, Επίκουρο Καθηγητή Βυζαντινής αρχαιολογίας και χριστιανικής τέχνης στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων με θέμα: "Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Γαλατά: 150 χρόνια από κτίσεως παρουσίας και προσφοράς". Η πρώτη μέρα έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από τη Φιλαρμονική “ΑΠΟΛΛΩΝ” Θεσπρωτικού.
Την επόμενη μέρα, Κυριακή 30 Ιουλίου 2017, το πρωί, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου. Στη συνέχεια, στην πλατεία του χωριού, απηύθυναν χαιρετισμό ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης, ο Δήμαρχος κ. Καλαντζής και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Περ. Βασιλάκης. Ο συγχωριανός μας κ. Βασίλης Ζήκος, με έντονη συγκινησιακή φόρτιση, μας μετέφερε στο παρελθόν. Περιέγραψε θύμησες προσωπικές καθώς και άλλων, Αναφέρθηκε σε γεγονότα σχετικά με το ναό και τους κατοίκους του χωριού, σε αναστηλωτικές ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί στο ναό, ευχαρίστησε παρόντες και απόντες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ερανικής επιτροπής για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο ναό από το σεισμό της 10ης Μαρτίου 1981.
Η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων έκλεισε με συναυλία από Μουσικό Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του συγχωριανού μας Κώστα Ράπτη, η χορωδια του οποίου έψαλλε στη Θ. Λειτουργία.
Τις εκδηλώσεις συντόνιζε ο δάσκαλος (Παύλος Αριστ. Κώτσης).
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου