Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Λακκιώτικη ελιά – Καλλιέργεια- προοπτική

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 30-11-2014, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γυμνασίου - Λυκείου Θεσπρωτικού η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: Λακκιώτικη ελιά – Καλλιέργεια- προοπτική, που οργάνωσε ο Περιβαλλοντικός – Πολιτιστικός Σύλλογος π. Δήμου Θεσπρωτικού με το Σύλλογο Γεωπόνων Πρέβεζας, υπό την αιγίδα του Δήμου Ζηρού. Αρκετοί οι παρευρισκόμενοι, ελαιοκαλλιεργητές και μη, λίγοι όμως νέοι, οι οποίοι είδαν, άκουσαν και ρώτησαν τους ειδικούς επιστήμονες ομιλητές για τις ασθένειες και την αντιμετώπισή τους, για λίπανση των ελαιόδεντρων και την προοπτική της λακκιώτικης ελιάς.

Την ημερίδα άνοιξε ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού – Πολιτιστικού Συλλόγου του π. Δήμου Θεσπρωτικού κ. Νίκος Νικολάου ο οποίος ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές και συμμετέχοντες και αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και ο Δήμαρχος του Δήμου Ζηρού κ. Νίκος Καλατζής, ο οποίος συγχάρηκε τους διοργανωτές για την εκδήλωση και αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμού και στοχευμένων δράσεων για την παραγωγή της ελιάς αλλά και των άλλων τοπικών προϊόντων με ταυτότητα, μέσω συστημάτων ποιότητας και εκπαίδευσης των παραγωγών, αλλά και μέσω της καλύτερης σύνδεσης της αγροτικής οικονομίας με την επιστημονική κοινότητα. Επίσης αναφέρθηκε στον σχεδιασμό και τις υποστηρικτικές δράσεις που σχεδιάζει να αναλάβει το νεοσύστατο γραφείο αγροτικής ανάπτυξης του Δήμου Ζηρού Ιδιαίτερα κατατοπιστικοί ήταν και οι εισηγητές. Ο καθηγητής του ΑΤΕΙ Ηπείρου Dr Μάνος Γιώργος αναφέρθηκε στην ορθολογική λίπανση στην καλλιέργεια της ελιάς, ο γεωπόνος κ. Γάτσιος Τάσος, Πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας παρουσίασε την ενότητα: Εχθροί & Ασθένειες της ελιάς – τοπικά προβλήματα, ο Γεωπόνος κ. Πάνης Χαράλαμπος (Μπάμπης), μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας παρουσίασε την ενότητα: Οργανώσεις παραγωγών – νέες δυνατότητες, ο κ. Νίκος Κουτλιάμπας, Πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, παρουσίασε περιληπτικά την οργάνωση του συνεταιρισμού και αναφέρθηκε στην προοπτική και τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων. Την εκδήλωση συντόνισε ο Δημ. Σύμβουλος κ. Γιώργος Γιάννος μέλος του ΔΣ του ΠΠΣπΔΘ.
Στο τέλος, διανεμήθηκε δωρεάν στους παρευρισκομένους, από τους καθηγητές του τμήματος φυτικής παραγωγής του ΤΕΙ κ. Βούλα Υφαντή και κ. Κώστα Ζήση το βιβλίο «Προοπτική ανάπτυξης της ελαιοκομίας της Ηπείρου στο πλαίσιο της ανοικτής αγοράς της Ελλάδας και του Κόσμου» που έχουν συγγράψει οι κ. κ. Ζαμπούνης Βασίλειος και Μάνος Γεώργιος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου