Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Τα μπόλια

Την 21η  Νοεμβρίου,  στη γιορτή της Παναγιάς (τα Εισόδια της Θεοτόκου),  οι φίλοι το Λαογραφικού Μουσείου Γιάννου αναβίωσαν το έθιμο με τα «Μπόλια», το οποίο γιορτάζονταν στο χωριό μας τα παλαιότερα χρόνια, με την προσδοκία μιας καλής σοδειάς.

«Μπόλια » εννοούσαν ένα μείγμα από πολλά σπόρια, τα οποία τα βάζανε σε μια μεγάλη κατσαρόλα (το κακάβι). Το μίγμα περιείχε συνήθως ντόπια προϊόντα φασόλια, φακές ρεβίθια. καλαμπόκι, σιτάρι, κουκιά, ρύζι, προσθέτοντας και λίγη ζάχαρη για καλύτερο βράσιμο και γεύση.

Η ανομοιογένεια των υλικών απαιτούσε αρκετή ώρα βρασμού. Γι αυτό τοποθετούσαν πάνω στην «πυροστιά» το κακάβι με τα μπόλια από νωρίς το βράδυ και έπρεπε να διατηρήσουν τη φωτιά όλη τη νύχτα για να σιγοβράσουν τα μπόλια. Συνήθως, έμενε ένας να «λαγοκοιμάται» δίπλα στη γωνιά και να τροφοδοτεί την φωτιά με ξύλα.

Την επόμενη μέρα τα μπόλια σερβίρονταν στο μεσημεριανό τραπέζι της οικογένειας, ενώ οι νοικοκυρές  αντάλλασσαν πιάτα για κάνουν και τη σύγκριση ανάμεσά τους.

Ευχαριστούμε θερμά τις κυρίες Φανούλα, Πανάγιω, Σπυριδούλα, Δημήτρω, Εύη, Φανή και Πανωραία για τη θαυμάσια πρωτοβουλία να μας θυμίσουν ξεχωριστές στιγμές από την παράδοση του τόπου μας. 




Πηγή: Φίλοι της Λαογραφικής Συλλογής "Γεώργιος Γιάννος"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου