Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Τίτλοι τέλους για το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θεσπρωτικού;


Η πρόθεση του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος να  καταργήσει τη λειτουργία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θεσπρωτικού Πρέβεζας του Δήμου Ζηρού, έχει αναστατώσει τους κατοίκους της περιοχής.
Στο Θεσπρωτικό ιδρύθηκε Πυροσβεστική Υπηρεσία το έτος 1980.Σήμερα λειτουργεί ως Πυροσβεστικό κλιμάκιο .Είναι μία άρτια οργανωμένη υπηρεσία, τόσο σε έμψυχο δυναμικό, όσο και σε εξοπλισμό, το οποίο καλύπτει πυροσβεστικά σαράντα τρία (43) χωριά. Τα είκοσι δύο (22) ανήκουν στο νομό Πρέβεζας και τα είκοσι ένα (21) στο νομό Ιωαννίνων.
Στην περιοχή ευθύνης του υπάρχουν
1.    Έντεκα (11) αισθητικά δάση
2.    Παρθένο δάσος υψηλής βιοποικιλότητας στη περιοχή Κουπάκια του νομού Ιωαννίνων
3.    Αείφυλλο δάσος στη θέση Αγιά Μαρίνα Ριζοβουνίου
4.    Πλατανοδάσος  στη θέση Λαταριά στην Τοπική Κοινότητα Παπαδατών, το μεγαλύτερο στο νομό Πρέβεζας.
5.    Αρχαιολογικός χώρος «Αρχαία Ακρόπολη» στην Τοπική Κοινότητα Ριζοβουνίου.
6.    Χώρος πτήσεων ανεμοπτεριστών  στην Τοπική Κοινότητα Παπαδατών όπου το κλιμάκιο καλείται συχνά για διασώσεις και προληπτικά σε Πανελλήνιους αγώνες.
7.    Εργοστάσια και βιοτεχνίες καθώς και πρατήρια υγρών καυσίμων, ενώ στην περιοχή ευθύνης του λειτουργούν τα δύο μοναδικά λατομεία του νομού Πρέβεζας .
8.    Μεγάλος αριθμός ζωικού κεφαλαίου και σταυλικών εγκαταστάσεων.
9.    Είκοσι έξι χιλιάδες (26.000)στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης που τους θερινούς  μήνες το πυροσβεστικό κλιμάκιο έχει διασώσει από πυρκαγιές μεγάλες εκτάσεις σιτηρών και αραβόσιτου.
10.    Συγκρότημα εργατικών κατοικιών στο Θεσπρωτικό αποτελούμενο από ογδόντα (80) κατοικίες
11.    Συγκρότημα ενοικιαζόμενων κατοικιών στο Θεσπρωτικό και δύο (2) ξενώνες στην  Τοπική Κοινότητα Παπαδατών και στην Τοπική Κοινότητα Δερβιζιάνων.
12.    Κατά τους θερινούς μήνες ελέγχει την περιοχή ευθύνης του με δύο περιπολικά ένα στην Δημοτική Ενότητα Λούρου και ένα στην Τοπική Κοινότητα Δερβιζιάνων.
13.    Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας και ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης, καθώς και πολυσύχναστοι χώροι και δημόσια κτήρια (τράπεζες, σχολεία, κέντρο υγείας, αθλητικού χώροι, κ.ά.).
14.    Λογω της ιδιομορφίας και του δύσβατου της περιοχής το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Θεσπρωτικού συνδράμει άλλες υπηρεσίες όπως το ΕΚΑΒ και την ΕΛ.ΑΣ και έχει απεγκλωβίσει πολλούς ανθρώπους από τροχαία ατυχήματα.
15.    Επιπλέον, έχει συνδράμει πολλές φορές στο πυροσβεστικό έργο άλλων Π.Υ. στους νομούς Πρέβεζας και Άρτας αλλά και σε άλλους νομούς, εντός και εκτός της Περιφέρειας Ηπείρου..
Η παρουσία του είναι καταλυτική για την προστασία τουλάχιστον 16.000 κατοίκων, για την προστασία της ζωής, της περιουσίας των πολιτών και το φυσικό περιβάλλον. Είναι προφανές ότι, πέρα από το αίσθημα ασφάλειας που παρέχει στους κατοίκους, η προσφορά του Πυροσβεστικού κλιμακίου Θεσπρωτικού στην ευρύτερη περιοχή είναι τεράστια.
To μίσθωμα που καταβάλει το Πυροσβεστικό Σώμα   για το κλιμάκιο Θεσπρωτικού ανέρχεται στο ποσό των 800 € μηνιαίως και επομένως δεν συντρέχει κανένας λόγος για την κατάργηση του.
Με το υπ΄ αριθμ 9225/26-05-2011 προς το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος,   ο Δήμος Ζηρού παραχώρησε Δημοτικό κτήριο στην Τοπική Κοινότητα Θεσπρωτικού για την στέγαση του κλιμακίου.
Με το υπ΄ αριθμ 24971 Φ.531.35/10-6-2011 συγκροτήθηκε επιτροπή από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος η οποία μετά την αυτοψία που διενήργησε  με το υπ΄αριθμ 2336 Φ 531.35/27-06-2011 Π.Δ.Π.Υ Ηπείρου ,διαπίστωσε ότι απαιτούνται ευρείας κλίμακας εργασίες για να καταστεί το κτήριο λειτουργικό.
Ο Δήμαρχος Ζηρού δεσμεύτηκε  να καλύψει όλες τις δαπάνες που απαιτούνται για να καταστεί λειτουργικό, νώ   μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες προτίθεται να καταβάλει το παραπάνω μίσθωμα ο Δήμος Ζηρού.
Εάν υπάρξει κατάργηση του κλιμακίου τότε η πλησιέστερη Πυροσβεστική Υπηρεσία από τα χωριά που καλύπτει τώρα επιχειρησιακά το κλιμάκιο, απέχει πάνω από ογδόντα (80) χιλιόμετρα ,ενώ το κόστος για τον έλεγχο της περιοχής με περιπολικά από άλλες υπηρεσίες (εκτός έδρας υπαλλήλων, καύσιμα, καταπόνηση και βλάβες των οχημάτων κλπ) θα ξεπεράσει κατά πολύ το κόστος λειτουργίας του κλιμακίου με τον υπάρχοντα σχεδιασμό.
                                                Πέτρος Τσάτσος
                             Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Θεσπρωτικού

Εντωμεταξύ  την Τετάρτη  18 Ιανουαρίου, ώρα 18:00 έχει προγραμματιστεί στο πρώην Δημαρχείο Θεσπρωτικού σύσκεψη φορέων, συλλόγων και δημοτών με θέμα το μέλλον του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θεσπρωτικού, υπό την προεδρεία του Δημάρχου Δημήτρη Γιολδάση στην οποία έχουν κληθεί οι βουλευτές του νομού Β. Παπαχρήστος και Δ. Τσουμάνης και ο αντιπερειφεριάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου