Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Φιλαρμονικός Σύλλογος Θεσπρωτικού: Συναυλία στη Φιλιππιάδα


Λαοκράτης Βάσσης: Πρέπει να κρατηθούμε απ’ την ψυχή μας


Ο συμπατριώτης Λαοκράτης Βάσσης μιλά στο tvxs για το σήμερα, για την κρίση, για την παιδεία και την πνευματική μας κληρονομιά, για τα τρωτά της μεταπολίτευσης που συνέβαλε στην εκκόλαψη του αυγού του φιδιού, για την αποσιώπηση γεγονότων της ιστορίας από τον δήθεν προοδευτικό εκσυχρονισμό, για απίθανους δημοσιολογούντες και προοδευτικοφανείς, οι οποίοι σε μια προσπάθεια, τάχατες, να καθάρουν την ιστορία, διέλυσαν την αξιακή της βάση. Μιλά για το φιλότιμο και τη λεβεντιά και τονίζει ότι, τώρα, πρέπει να περιμαζέψουμε τα υπόλοιπα της ψυχής μας. Γιατί, για να πάμε μπροστά, όπως γίνεται πάντα σε κρίσιμες ώρες, πρέπει να κρατηθούμε απ’ την ψυχή μας! ...γιατί είμαστε σε μια φοβερή ιστορική καμπή, που πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη, για να υπάρξει μια νέα επανεκκίνηση για τον τόπο μας.

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Συμβολική κατάληψη των έργων του Παντοκράτορα Πρέβεζας

Έγινε σήμερα το πρωί από τις 7 μέχρι τις 9 η συμβολική κατάληψη του χώρου των έργων του Παντοκράτορα με στόχο να γίνει αυτοψία της συντελούμενης καταστροφής στη γραφική πρεβεζάνικη ακτή. Η Πρωτοβουλία Πολιτών Πρέβεζας, μετεξελιγμένη σε Συντονιστική Επιτροπή του αγώνα κατά των έργων, πλαισιώθηκε από πολυάριθμους δημότες και άτομα ενταγμένα σε πολιτικούς, δημοτικούς, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς της Πρέβεζας. Η συνάντηση έγινε στο Μπάσκετ του Παντοκράτορα και οι συγκεντρωμένοι διείσδυσαν στον περιφραγμένο χώρο των έργων ζητώντας από τον επικεφαλής εργοδηγό τη διακοπή των έργων. Θα επακολουθήσει συνεννόηση με το Δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα επιληφθεί του ζητήματος.
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ


Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Τραγωδία: Φονικό στη Ν. Σαμψούντα


Σε τραγωδία κατέληξε σήμερα το απόγευμα ένας οικογενειακός καβγάς στη Ν. Σαμψούντα Πρέβεζας.
Θύμα ένας 50χρονος, ο οποίος χτυπήθηκε θανάσιμα από την κυνηγετική καραμπίνα του πεθερού του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θύμα δέχθηκε δυο πυροβολισμούς στο στήθος, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο.
Ο δράστης παραδόθηκε λίγο πριν τις 10.00 μ.μ. στην αστυνομία. 

Νεότερη ενημέρωση (30-7-2012, ώρα 16.23)

Συνελήφθη χθες (29.07.2012) το βράδυ στη Σαμψούντα Πρεβέζης από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, 70χρονος ημεδαπός για ανθρωποκτονία του 50χρονου γαμπρού του.
Ειδικότερα, στη Σαμψούντα Πρεβέζης, ο συλληφθείς αφού προηγουμένως διαπληκτίστηκε με τον γαμπρό του, έξω από το σπίτι του θύματος για οικογενειακές διαφορές, αρχικά πυροβόλησε στον αέρα με κυνηγετικό όπλο, στη συνέχεια κτύπησε με το κοντάκι τον 50χρονο και ακολούθως τον έπληξε με μαχαίρι στην ωμοπλάτη, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του.
Το κυνηγετικό όπλο και το μαχαίρι, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή του δράστη κατασχέθηκαν.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρεβέζης.

Τροχαίο δυστύχημα στην Κρανιά


Την τελευταία της πνοή στην άσφαλτο άφησε μία 79χρονη γυναίκα στην Κρανιά Πρέβεζας.
Ειδικότερα, σήμερα (29-07-2012) τα ξημερώματα, στην Κρανιά Πρεβέζης, Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε 80χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας του, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό της 79χρονης συνοδηγού και τον ελαφρύ τραυματισμό της 83χρονης επιβάτιδας του οχήματος.
Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Θεσπρωτικού.

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Θανατηφόρο δυστύχημα στα όρια του Δήμου μας


Άλλο ένα σοβαρό τροχαίο δυστύχημα συνέβη στην περιοχή μας την Παρασκευή το απόγευμα, θανατηφόρο όμως αυτή τη φορά. Στην Εθνική Οδό Άρτας – Ιωαννίνων, στη θέση Γωνιά λίγο πριν τη σήραγγα, Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο που οδηγούσε 40χρονος ημεδαπός, συγκρούστηκε μετωπικά με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 48χρονος ημεδαπός, στο οποίο επέβαινε 39χρονη ημεδαπή και δύο ανήλικα παιδιά, ηλικίας 7 και 5 ετών. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν να τραυματιστεί θανάσιμα η 39χρονη και ελαφρά οι δύο οδηγοί και τα ανήλικα παιδιά.
Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργεί ο Σταθμός Τροχαίας Φιλιππιάδας.


Ένταξη του Ν. Πρέβεζας στα μέτρα αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ


Για πρώτη φορά εντάσσεται και ο Νομός Πρέβεζας στο πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ για το 2012. Μετά από την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού, που συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης 19 Ιουλίου, ορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων η 15η Σεπτεμβρίου 2012.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος, που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΛΓΑ, φτάνει τα 10 εκατ. ευρώ και έχει ήδη υπογραφεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός αναφέρει τα εξής: «Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΛΓΑ αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στα προγράμματα πρόληψης και προστασίας της αγροτικής παραγωγής από φυσικούς κινδύνους.
Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α. έχοντας σαν γνώμονα την αρχή ότι «η πρόληψη αποτελεί επένδυση» στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και του πρωτογενούς τομέα, ενέκρινε το πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας για το έτος 2012 συνολικού προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος είναι η διεύρυνσή του και σε νέους κινδύνους, καθώς και η πρόβλεψη για χορήγηση πρόσθετων χρηματοοικονομικών διευκολύνσεων σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα του παρελθόντος.
Ειδικότερα, για το 2012 τα μέσα Ενεργητικής Προστασίας που θα επιχορηγήσει ο ΕΛ.Γ.Α. είναι :
α) Η πρόληψη ζημιών στα εσπεριδοειδή από παγετό, με την εγκατάσταση αντιπαγετικών ανεμιστήρων, καθώς και τη μετατροπή των υφιστάμενων πετρελαιοκίνητων αντιπαγετικών ανεμιστήρων σε ηλεκτροκίνητους. Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Άρτας, Αττικής (Περιοχή Δήμου Τροιζηνίας), Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας.
β) Η πρόληψη ζημιών από χαλάζι στα μηλοειδή, τα πυρηνόκαρπα, τα ακτινίδια, τα αμπέλια και τις κερασιές, με την κατασκευή και εγκατάσταση συστημάτων με αντιχαλαζικά δίχτυα. Το πρόγραμμα αφορά τις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Εύβοιας, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσ/νίκης, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λαρίσης, Λασιθίου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Πρεβέζης ( για πρώτη φορά) Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλωρίνης, Χαλκιδικής και Χανίων.
γ) Για πρώτη φορά στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η επιχορήγηση αντιβρόχινης μεμβράνης για την προστασία της κερασιάς από τη βροχή. Το πρόγραμμα αυτό γίνεται συνδυαστικά με το πρόγραμμα εγκατάστασης αντιχαλαζικών διχτυών και επομένως αφορά την προστασία της κερασιάς από τη βροχή και το χαλάζι σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας.
δ) Η προστασία της καλλιέργειας της ροδιάς από το χαλάζι και τη βροχή. Η ένταξη της καλλιέργειας αυτής στο πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί με νέα απόφαση του ΕΛΓΑ που θα ληφθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης για την καταλληλότητα του προγράμματος για την καλλιέργεια αυτή, η οποία αναμένεται να υποβληθεί στον ΕΛΓΑ στις αρχές του Φθινοπώρου.
Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι με το νέο πρόγραμμα προβλέπεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής, υπό την προϋπόθεση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής τράπεζας, καθώς και η δυνατότητα τμηματικής καταβολής της επιχορήγησης, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών κατασκευής και εγκατάστασης των συστημάτων ενεργητικής προστασίας.
Σημειώνεται ότι οι δαπάνες του προγράμματος που πραγματοποιούνται από αγρότες του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α. απαλλάσσονται από το Φ.Π.Α.»
Με αφορμή το πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας του ΕΛΓΑ, ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ για το 2012, o Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η πρόληψη είναι επένδυση. Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθεί κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο και κάθε μέτρο που μπορεί να κινητοποιήσει τη μηχανή της ανάπτυξης και να ενισχύσει τους αγρότες. Τα χρήματα του προγράμματος ενεργητικής προστασίας συμβάλλουν ουσιαστικά στην προστασία της αγροτικής παραγωγής και ενισχύουν με ρευστότητα την οικονομία».
Τα μέσα προστασίας που θα επιχορηγήσει ο ΕΛΓΑ είναι:
α) η εγκατάσταση αντιπαγετικών ανεμιστήρων καθώς και η μετατροπή των πετρελαιοκίνητων αντιπαγετικών ανεμιστήρων σε ηλεκτροκίνητους για την πρόληψη ζημιών στα εσπεριδοειδή από παγετό,
β) η κατασκευή και η εγκατάσταση συστημάτων με αντιχαλαζικά δίχτυα στα μηλοειδή, στα πυρηνόκαρπα, στα ακτινίδια και στα αμπέλια και
γ) η εγκατάσταση αντιβρόχινης μεμβράνης στα κεράσια και στη ροδιά.


Ευρυζωνικό δίκτυο τοπικής πρόσβασης στο ίντερνετ για τη Λάκκα


Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ζηρού απεδέχθη σε συνεδρίασή του την ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου τοπικής πρόσβασης στο ίντερνετ για τον πρώην Δήμο Θεσπρωτικού, σταδιακά μέχρι το 2015, και ενέταξε το σχετικό έργο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 70.752,16 ευρώ.
Έτσι, οι κάτοικοι της Λάκκας θα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν προηγμένες δικτυακές υποδομές υψηλής ποιότητας, οι οποίες θα προσφέρουν επαρκείς ρυθμούς μετάδοσης και αδιάλειπτη λειτουργία στους χρήστες στο ίντερνετ .

“Χορταριασμένο” μπαλκόνι


Συνελήφθη, χθες (27-07-2012) το μεσημέρι στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας με τη συνδρομή της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ένας 37χρονος ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών χαπιών.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, πραγματοποίησαν έρευνα στο διαμέρισμα του 37χρονου, όπου βρήκαν και εκρίζωσαν εννέα (9) δενδρύλλια, τα οποία καλλιεργούσε σε γλάστρες στο μπαλκόνι.
Επιπλέον, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν είκοσι τρία (23) ναρκωτικά φαρμακευτικά δισκία, τα οποία κατείχε χωρίς ιατρική συνταγή.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ τις αστυνομικές έρευνες διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Σύλληψη δύο αλλοδαπών στο Θεσπρωτικό για οπλοκατοχή και παράνομη είσοδο στη χώρα


Συνελήφθησαν, χθες (26-07-2012) τα ξημερώματα στο Θεσπρωτικό Πρεβέζης από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης & Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.), δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 20 και 19 ετών αντίστοιχα, διότι, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν:
  • τρία (3) μαχαίρια, με λάμες μήκους 11, 8 και 4,5 εκατοστών.
  • τρεις (3) αυτοσχέδιες κουκούλες και τρία (3) ζευγάρια γάντια.
  • πληθώρα από διαρρηκτικά εργαλεία (κατσαβίδια, ψαλίδι).
  • ένα σχοινί τύπου τριχιάς σε ρολό και ένας φακός.
  • αντικείμενα (μία βιντεοκάμερα, δύο φωτογραφικές μηχανές, δύο κινητά τηλέφωνα και ένα επίχρυσο ρολόι), την κατοχή των οποίων δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν.
Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για την πλήρη διαλεύκανση της δράσης τους.
Οι συλληφθέντες, οι οποίοι στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας.

Τροχαίο ατύχημα στη Φιλιππιάδα


Σοβαρότατο τροχαίο ατύχημα συνέβη το πρωί της Πέμπτης στην είσοδο του πρώην στρατόπεδου Φιλιππιάδας. ΙΧ αυτοκίνητο με τέσσερις επιβάτες κατεθυνόμενο προς Γιάννενα πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και προσέκρουσε στο φρεάτιο δίπλα στην είσοδο του πρώην στρατοπέδου.Στο συγκεκριμένο σημείο δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλείται ατύχημα. Η επικίνδυνη διασταύρωση είναι στο τέλος της Ιόνιας οδού, παράκαμψη Άρτας-Φιλιππιάδας, όπου τα αυτοκίνητα έχουν αναπτύξει ήδη μεγάλη ταχύτητα και αργούν, όσοι δε γνωρίζουν την περιοχή, να συνειδητοποιήσουν ότι καταλήγει σε στροφή.



Παρέμβαση του πρώην Δημάρχου Πρέβεζας κ. Νίκου Γιαννούλη για το Λιμενικό-Αλιευτικό καταφύγιο Παντοκράτορα


Η παρέμβαση στην ακτή του Παντοκράτορα για την κατασκευή του Λιμενικού-Αλιευτικού καταφυγίου έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία της Πρέβεζας. Μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Kέντρο στις 22 Ιουλίου, την οποία είχε συγκαλέσει-διοργανώσει η «Πρωτοβουλία Πολιτών Πρέβεζας» και η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 1000 υπογραφές Πρεβεζάνων που εναντιώνονται στο έργο, μετά την προσφυγή της Περιβαλλοντικής Εταιρείας Πρέβεζας στο ΣτΕ, η απόφαση του οποίου εκκρεμεί, επίσημα θέση παίρνει με επιστολή του και ο πρώην δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γιαννούλης.
 Σε ένα καθ΄ όλα προσεγμένο και διεισδυτικό κείμενο ο κ. Ν. Γιαννούλης, και στο οποίο παραπέμπουμε, γίνεται μια ιδιαίτερα χρήσιμη ανάλυση σχετικά με το ζήτημα που αποτελεί μια καυτή επικαιρότητα για την πόλη μας, το Λιμενικό-Αλιευτικό καταφύγιο Παντοκράτορα. Για το συγγραφέα η περίπτωση της πρότασης κατασκευής του έργου αυτού αποτελεί ένα παράδειγμα για εφαρμογή των κριτηρίων αντιμετώπισης της «ανάπτυξης» της περιοχής μας. Με την αφετηρία αυτή λοιπόν ο Νίκος Γιαννούλης υποστηρίζει πως «είναι καιρός να προβληματισθούμε για το είδος της ανάπτυξης που θέλουμε».
Αυτό συνεπάγεται πως, πριν προχωρήσουμε, πρέπει να απαντήσουμε σε προκαταρκτικά ερωτήματα, που φαίνεται πως, στην παρούσα περίσταση, παρακάμφθηκαν. Τα ερωτήματα που διατυπώνει ο Νίκος Γιαννούλης είναι απλά ζητήματα πρακτικής λογικής (Τι εξυπηρετεί ένα έργο; Ποια είναι η σκοπιμότητά του;) και περιβαλλοντικής ηθικής (Ποιο το μέγεθος σε σχέση με το περιβάλλοντα χώρο; Ποιες επιπτώσεις έχει στο περιβάλλον;). Εξάλλου δεν παραλείπει να διατυπώσει ένα ακόμα διπλό ερώτημα, που είναι πάντα κρίσιμο αλλά και τόσο επίκαιρο στην παρούσα δημοσιονομική και οικονομική φάση και αφορά «το κόστος του έργου» και το «κατά πόσο αυτό το κόστος ανταποκρίνεται στους σκοπούς για τους οποίους γίνεται το έργο».
Με βάση τα ερωτήματα αυτά ο Νίκος Γιαννούλης συνεχίζει την ανάλυσή του και αποδεικνύει πως «η κατασκευή του Λιμενικού-Αλιευτικού καταφύγιου στον Παντοκράτορα είναι προβληματική». Κατά την γνώμη του, που τεκμηριώνει πλήρως, το αίτημα των κατοίκων για ελλιμενισμό 10-15 αλιευτικών σκαφών (ψαρόβαρκων) δεν δικαιολογεί την κλίμακα του έργου που έχει προταθεί. Ο προσανατολισμός της θέσης είναι ακατάλληλος, αφού τόσα και τόσα χρόνια κανείς δεν διανοήθηκε να «εκτεθεί» στη «θαλάσσια δύναμη» του Ιονίου Πελάγους. Εξάλλου, ο εκλεκτός συγγραφέας κάνει και ένα σοβαρό υπαινιγμό για «σοβαρές επεμβάσεις στην περιοχή του πρώην Πεδίου Βολής θεωρώντας πως «κάποιοι επαναφέρουν από την πίσω πόρτα την απαίτηση να “αξιοποιηθεί” το πρώην Πεδίον Βολής», ενώ «έχει όλες τις προϋποθέσεις να χαρακτηρισθεί ως Δάσος» και να αποτελέσει «μια όαση περαστικού πρασίνου».
Στο άρθρο του ο Νίκος Γιαννούλης ασχολείται ιδιαίτερα και αξιοπρόσεχτα με τη έννοια του τοπίου, που αποτελεί «μία πολυδιάστατη οντότητα». Και εννοιολογικά, σύμφωνα με το συγγραφέα, «η προσέγγιση του τοπίου είναι ιδιαίτερα σύνθετη, πολυδιάστατη και ως εκ τούτου ασαφής». Είναι το τοπίο:
Μία σύνθεση χώρων, είτε ανθρωπογενών, είτε τροποποιημένων από τον ανθρώπινο παράγοντα, που χρησιμεύει ως υποδομή ή πλαίσιο για τη συλλογική μας διαβίωση. Μία τοποθεσία αξιοπρόσεκτη σε ομορφιά και μεγαλείο, μία αρχιτεκτονική που μπορεί να θεωρηθεί συγχρόνως επιστήμη, τεχνική και τέχνη. Όσον αφορά στη χωρική του οριοθέτηση, το τοπίο ορίζεται από το πεδίο λειτουργίας των ανθρώπινων αισθήσεων. Δεν αφορά μόνο το οικοσύστημα, το σκηνικό, ή τις μνήμες και συναισθηματικές επιρροές στον άνθρωπο. Είναι συγχρόνως όλα αυτά μαζί. Το τοπίο αποτελεί περιβαλλοντικό, πολιτισμικό, κοινωνικοοικονομικό αγαθό και χρήζει συνεπώς προστασίας σχεδιασμού και διαχείρισης βάσει συγκεκριμένης πολιτικής.
Και καταλήγει η ανάλυση περί τοπίου, σε σχέση με το τοπίο του Παντοκράτορα: «Πέρα από τη σημαντικότητα των προαναφερομένων η ευρύτερη περιοχή του Παντοκράτορος παρουσιάζει ένα μοναδικής αισθητικής αξίας τοπίο, με βραχώδεις σχηματισμούς, δυσπρόσιτους κολπίσκους, με έντονη την αίσθηση της ανάτασης, και ένα μεγάλο παράθυρο, μοναδικό, με ανοιχτό τον ορίζοντα προς την Δύση που τόσο έχει ανάγκη η ψυχή μας»!




Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Επιστημονικό Συμπόσιο 28 & 29 Ιουλίου 2012

  Ο Περιβαλλοντικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Δήμου Θεσπρωτικού συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Ηπείρου – Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: «Λάκκα Σουλίου. Νέες ιστορικές και αρχαιολογικές καταγραφές», που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Θεσπρωτικού το Σαββατοκύριακο 28 & 29 Ιουλίου 2012.
   Τα Μπουλμετιώτικα συγχαίρουν τους  διοργανωτές για την υλοποίηση της πρωτότυπης ιδέας και εύχονται καλή επιτυχία!
   Δείτε το πρόγραμμα του Συμποσίου κάνοντας κλικ στις εικόνες.




Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης Ριζοβούνι - Παπαδάτες


Ξεκίνησε η αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης, από τη θέση «Παρίσι» Ριζοβουνίου ως τη δεξαμενή «Γκιρόδα» Παπαδατών, ένα έργο που σύμφωνα με το δήμαρχο Ζηρού κ. Δημήτρη Γιολδάση θα δώσει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, που αντιμετώπιζαν με το νερό χωριά της Λάκκας. Ο κ. Γιολδάσης εξήγησε ότι ο υφιστάμενος αγωγός μεταφοράς νερού κρίνεται ανεπαρκής για την κάλυψη των συνολικών αναγκών του δικτύου.

Με το νέο αγωγό μεταφοράς θα υδροδοτούνται άμεσα οι τοπικές κοινότητες Ριζοβουνίου και Παπαδατών, ενώ με κάθετους συνδετήριους αγωγούς θα υδροδοτηθούν και οι τοπικές Κοινότητες Γαλατά και Ζερβό. Το μήκος του αγωγού που πρόκειται να αντικατασταθεί είναι 10.356,70 μέτρα.

Για τη σωστή λειτουργία του δικτύου προβλέπεται να κατασκευαστούν 23 φρεάτια, ενώ παράλληλα θα διεξαχθούν και σωστικές αρχαιολογικές ανασκαφές. Ο Δήμαρχος Ζηρού σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και μεγάλο έργο, που αναβαθμίζει τις συνθήκες ύδρευσης στην περιοχή της Λάκκας. Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του που οι διαδικασίες για την υλοποίηση του, ολοκληρώθηκαν σε διάστημα μικρότερο των 12 μηνών και τόνισε ότι θα βελτιώσει τις συνθήκες παροχής πόσιμου νερού σε αυτές τις περιοχές του Καλλικρατικού Δήμου, αποδίδοντας βασικά κοινωνικά αγαθά στους πολίτες.

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Συνεχείς κλοπές στο χωριό


Σπείρα τσιγγάνων, για χρόνια τώρα, έχει επιδοθεί σε κλοπές σπιτιών στην περιοχή Θεσπρωτικού Πρεβέζης. Με τη γνωστή μέθοδο της απασχόλησης ή της συλλογής παλαιών σιδηρών αντικειμένων ή της πώλησης πλαστικών καθισμάτων έχουν κατακλέψει κυριολεκτικά τους ηλικιωμένους κατοίκους των χωριών. Επίσης εισβάλουν σε σπίτια, παραβιάζοντάς τα, σε ώρες που απουσιάζουν οι ένοικοι. Προσφιλείς περίοδοι για τις «επισκέψεις» τους είναι όταν οι συνταξιούχοι πληρώνονται τη σύνταξή τους και ιδιαίτερα όταν έχουν πληρωθεί και το δώρο. Οι κάτοικοι πιστεύουν ότι πρόκειται για την ίδια σπείρα, καθώς έχουν στοχοποιήσει ορισμένα μοναχικά άτομα και τα «επισκέπτονται» τακτικά.
Σε όλη αυτή την κατάσταση έρχεται να προστεθεί η ελλιπής αστυνόμευσης της περιοχής. Συγκεκριμένα χτες, 8-7-2012, η σπείρα «χτύπησε» τρία σπίτια στο Γαλατά. Την ώρα που αστυνομικός του Α.Τ. Θεσπρωτικού κλήθηκε στη μία από τις τρεις περιπτώσεις, μάταια οι άλλοι παθόντες τηλεφωνούσαν στο Αστυνομικό Τμήμα Θεσπρωτικού. Κανείς δε σήκωνε το τηλέφωνο. Αξιοσημείωτο είναι ότι  σε καμία από τις τρεις περιπτώσεις δεν προσήλθε η ειδική υπηρεσία ασφάλειας Πρέβεζας για να πάρει αποτυπώματα.
Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι και απειλούν, αφού η πολιτεία τους αγνοεί,  να πάρουν το νόμο στα χέρια τους.